Takzvaná „zemědělská revoluce“ přinesla zásadní změny do lidské společnosti a kultury. Historické i současné kolapsy civilizací opakovaně souvisí s produkcí potravin a surovin. Vždy ve vazbě na prostředí. Jsou to industriální aplikace v zemědělství, co umožňuje sytit rostoucí populaci. I přes nerovnoměrné rozložení.
Jak se lidstvo vyrovná s rostoucí nestabilitou ekosystémů? A jak se stávajícími přirozenými limity?
Současnost nám nabízí mnoho alternativních přístupů a cest. Některé jsou pokračováním a povýšením technokratických přístupů, jiné se vyznačují snahou o návrat k historickým formám získávání potravin a surovin. Některé znamenají zřeknutí se části spotřeby. Ve zdánlivém protikladu proti sobě stojí precizní počítačové zemědělské systémy korporací, vysoce sofistikované urbánní systémy produkce spolu s vertikálním zemědělstvím a polydomy na jedné straně a ekologické zemědělství rozdílných forem včetně permakultury a potravinových komunit na straně druhé.
Kterým směrem „je lepší“ se vydat? Které hodnoty jsou „důležitější“? Jaké výhodny a jaká rizika jednotlivé možnosti skrývají?
O tom všem si budeme povídat s Perlou Kuchtovou v Kavárně Kaffka (Palackého 43) v úterý 28. února od 19 hodin.