Science Café > Ostatní > PRO MÉDIA: Science Café popularizuje vědu již v 18 městech Česka, v roce 2016 uspořádalo 130 akcí

PRO MÉDIA: Science Café popularizuje vědu již v 18 městech Česka, v roce 2016 uspořádalo 130 akcí

Projekt kavárenských setkání s předními českými vědci oslavil osmý rok fungování rekordem. Síť Science Café se v loňském roce rozrostla již na 18 pořadatelských měst, v nichž se uskutečnilo 130 vědeckých večerů. Tím se Science Café zařadilo po bok nejvýznamnějších akcí popularizujících vědu v Česku.

Posláním Science Café je přibližovat veřejnosti často složitá a odborná témata přístupnou formou. Výrazně tomu napomáhá neformální atmosféra kaváren, kde se většina akcí odehrává. „Formát večera je navíc nastavený tak, aby alespoň polovinu času tvořila diskuse. Nejde tedy jen o přednášku formou monologu,“ přibližuje Hana Valentová ze spolku Otevíráme, který se Science Café před lety začínal v Praze.

Tento model oceňují i přednášející hosté. „Science Cafe je úžasná příležitost pro komunikaci mezi vědci a veřejností, při níž se vytváří prostor pro otevřenou diskusi směrem k novým podnětům a otázkám. Právě otevírání témat, která zajímají každého z nás, je jeho silnou stránkou,“ popisuje své dojmy Karel Drbal z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Jeho kolega, profesor Jan Černý, který byl hostem Science Café v Kladně, dodává: „Science Café je skvělý počin! Přednášet pro tak otevřené a zvídavé publikum je nabíjející. Nám akademikům podobné akce pomáhají natrénovat, jak zaujmout a přednášet srozumitelně, což pak můžeme využít u našich studentů.“

Mezi dalšími zajímavými hosty roku 2016 můžeme namátkou zmínit ekonoma Jana Libicha, odborníka na virtuální realitu Jiřího Žáru, ředitele ZOO Liberec Davida Nejedla, biochemičku Helenu Illnerovou, evolučního biologa Jaroslava Flégra nebo fyziologa Františka Vyskočila.

„Science Café je výjimečné tím, že jej lidé organizují proto, že sami chtějí a nikoliv proto, že by jim to někdo nařídil,“ vysvětluje Hana Valentová. V některých městech organizují Science Café skupinky nadšenců, studenti nebo spolky, jinde jsou pořadateli oficiální instituce (univerzity nebo kulturní organizace).

„Všichni dohromady pak tvoří celorepublikovou síť Science Café, což je i ve světovém kontextu unikátní: málokde jinde je Science Café tak propojené a koordinované jako u nás,“ upozorňuje Valentová a dodává: „Největší radost máme z toho, že se věda díky Science Café dostává i do menších měst, kde ostatní projekty na popularizaci vědy nejsou až tak zastoupené, protože v nich třeba chybí univerzita.“

Díky spolupráci s portálem SlidesLive z řady večerů vznikají videozáznamy, které v několika případech dosahují i desítek tisíců zhlédnutí. I to je další z důkazů o tom, že Čechy vědecká témata baví a vyhledávají je. Příznivci audiopodcastů najdou desítky zvukových záznamů Science Café na portálu SoundCloudu.

Science Café probíhá díky podpoře Nadačního fondu Neuron na podporu vědy, Nakladatelství Academia, časopisu Vesmír, společnosti LukyLab a portálu SlidesLive.

Zajímají vás podrobnosti? Obraťte se na koordinátorku Science Café CZ Hanu Valentovou (607 809 951, hanka@sciencecafe.cz).

Fandíte Science Café?

 

Jsme na sociálních sítích