Science Café > Chodov > SC Chodov 25/11: Nízkosacharidová strava a naše zdraví

SC Chodov 25/11: Nízkosacharidová strava a naše zdraví

Sacharidy, bílkoviny a tuky. Hlavní makroživiny, které naše tělo potřebuje ve správném poměru. Česká strava je obecně přeplněna sacharidy (a tuky), a jejich přemíru si tělo ukládá do nevítaných tukových polštářů. Mezi sacharidy patří nejen všeobecně známý cukr a další sladidla (např. datlový sirup či med), ale také výrobky z mouky, těstoviny, rýže, brambory, škrob. Hodně sacharidů obsahují nejen slazené limonády a pivo, ale také stoprocentní džusy a ovoce.

Nízkosacharidová dieta je název pro stravování, kdy je výrazně snížen příjem sacharidů a je navýšeno množství tuků. Bílkoviny jsou stejné jako u běžných výživových doporučení. Lze využít nízkosacharidových forem stravování v prevenci vzniku cukrovky a dalších civilizačních chorob nebo jako podpora jejich léčby?

Více prozradí Soňa Hamousová, lékařka a autorka blogu Doktorka v ofsajdu. Soňa Hamousová vystudovala 2. lékařskou fakultu, obor všeobecné lékařství. Nyní studuje funkční medicínu a spolupracuje s Evou Hájkovou na komplexních analýzách zdravotního stavu. Věnuje se problematice diabezity (obezity a cukrovky 2. typu). V této souvislosti se zabývá použitím nízkosacharidové stravy (LCHF) a terapeutického využití postních režimů.

Termín: 25.11. 2019 (pondělí), 18:00

Místo: Městská knihovna Chodov, Staroměstská 55, Chodov

Přednášející: Soňa Hamousová

Vstup volný

Facebooková stránka akce

Veronika Kašpárková

Fandíte Science Café?

 

Jsme na sociálních sítích