…aneb Od pálení slivovice k bublinkám ve sklence šampaňského.
I když to tak na první pohled nevypadá, mohou mít hospoda a věda hodně společného. Přesvědčit se o tom můžete na píseckém Science Café s Jiřím Drahošem, předsedou Akademie věd ČR. V úvodu přednášky si povíme, co je chemické inženýrství, mimo jiné i na příkladu základních postupů při tak důležité činnosti, jakou je pálení slivovice.
V hlavní části přednášky se seznámíte s možnostmi využití fraktální geometrie a podivných atraktorů při popisu chaotického chování různých systémů, například struktur řetízků bublinek CO2 ve skleničce šampaňského. Ve zcela nealkoholickém závěru dáme teorii chaosu do souvislostí (byť zatím s otazníkem) se dvěma uznávanými „revolucemi“ dvacátého století: s teorií relativity a kvantovou mechanikou.
Chybět nebude ani diskuze a volná zábava 🙂
Těšíme se na viděnou v Pi-Local clubu 15. 3. 2017 v 19:00 hod.