Science Café > České Budějovice > SC České Budějovice 11/06: Mléčné výrobky a probiotické bakterie – proč jsou pro nás důležité?

SC České Budějovice 11/06: Mléčné výrobky a probiotické bakterie – proč jsou pro nás důležité?

První červnový den máme všichni spojen s Mezinárodním dnem dětí. Málokdo však ví, že od roku 2001 je tento den i Mezinárodním dnem mléka. Zda spolu oba dny nějak souvisí, můžeme jen spekulovat, ale fakt, že mléko je ze své podstatou základní potravinou malých dětí a mláďat savců obecně, dává tomuto spojení opodstatnění.

Konzumace mléka a výrobků z něj se čas od času stává předmětem zájmu odborníků, pseudodborníků i laiků. Mléčné výrobky bývají velebeny a o několik let později opět zatracovány.

Jak vznikly mléčné výrobky? Proč pít mléko – kdy nepít mléko? Jaké mýty o mléce se šíří virtuálním světem? Co jsou to bakterie mléčného kvašení a jak nám pomáhají probiotické bakterie? Co víme o jejich činnosti v našem těle?

To jsou otázky, které si výživoví poradci i spotřebitelé čas od času kladou v souvislosti s konzumací mléka a které si na  SC ČB budeme klást i my. Odpovědět na ně se pokusí Šárka Horáčková z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, tajemnice pracovní skupiny pro mléko České technologické platformy pro potraviny při Potravinářské komoře ČR.

Termín: 11. 6. 2019, 19:00 – pozor změna času

Místo: kulturní klub s kavárnou Horká Vana, Česká 7, České Budějovice

Přednášející: Šárka Horáčková

Vstupné: 30 Kč

Facebooková stránka akce.

SC České Budějovice

Jsme na sociálních sítích