MENU
Zdroj: pixabay.com

SC Zlín 9/6: Migrace ptáků

Matematika

SC Zlín 27/10: Matematika v mlze dějin

24. 9. 2016 Zlín

SC Zlín 30/9: MARATON na téma bezpečnost

Srdečně vás zveme v pátek 30. září 2016 na náš speciální Science Café Maraton, který pořádáme v rámci akce Noc vědců. Tématem celého Maratonu je Bezpečnost a věříme, že každý si ze široké palety přednášek vybere to své. Přednášet se bude jako obvykle v Laboratorním centru FT (posluchárna 003). Vstupné dobrovolné.

PROGRAM

Science Café Maraton – populárně-vědecké přednášky na téma bezpečnost

16:30    Bezpečnost v říši lidí aneb jak být a nebýt vidět

doc. RNDr. Petr Ponížil, Ph.D.

V přednášce bude zmíněno několik zajímavostí jak skrýt to, co nemá být vidět a naopak zvýraznit, co být vidět má. A taky jak to souvisí s měřením vzdálenosti Měsíce.

17:00    Geneticky modifikované organizmy

prof. Mgr. Marek Koutný, Ph.D.

Pro některé moderní šlechtitelská metoda, pro jiné hrozba a hra člověka na Stvořitele. Genetické modifikace organizmů vyvolávají řadu otázek a diskuzí a stávají se často předmětem kritiky či protestů. Jak jsme na tom v Česku, co se v oblasti GMO smí a co se nesmí? Jak složité jsou genové manipulace? Jsou bezpečné nebo bychom se měli bát?

17:30    Zelení masožrouti

Mgr. Robert Vícha, Ph.D.

Bezpečí a bezpečnost jsou nade vší pochybnost pojmy relativní. Co by nám dříve ani na mysl nepřišlo, se dnes stává hrozbou a naopak. Na budoucí nebezpečenství je bezesporu vhodné připravit se v klidu předem. Jednou z možných hrozeb budoucnosti jsou geneticky modifikované masožravé rostliny vyšlechtěné například pro vojenské účely. Seznamme se tedy s lovícími strategiemi dnes známých masožravých rostlin a buďme připraveni.

18:00    Bezpečnost v říši živočichů aneb jak se nenechat v přírodě sežrat

doc. RNDr. Jan Růžička, Ph.D.

Živočichové jsou v přírodě postaveni před nelehký úkol, musí si umět sehnat obživu a najít si partnera, zároveň ale musí být tak trochu „nenápadní“ a chránit se před svými přirozenými nepřáteli. Obranné strategie jsou vskutku rozmanité a tato přednáška se pokusí podat jejich krátký a nevyčerpávající přehled. Jak vypadají aktivní a pasivní formy ochrany živočichů? Jakou roli v rozmanitosti mechanizmů hraje evoluce a přírodní výběr?

18:30    Bezpečnost očima komediantů.

Malá kulturní vložka z dílny Městského divadla Zlín.

19:00    Pocit bezpečí a jeho odraz v literatuře

Mgr. Vladimíra Fonfárová, Ph.D.

Ve druhé polovině 18. století nastalo pro střední třídu v Anglii období relativního klidu a finanční stability. Přitom právě tehdy vstoupil na literární scénu žánr gotického románu, tedy jakýsi předchůdce hororu. Záhy se tyto romány staly jedním z nejpopulárnějších žánrů, který představitelé střední třídy vyhledávali. Příběhy plné proradných zlosynů, přízraků, záhad a násilí přinášeli lidem pocity napětí a nebezpečí, které si mohli užívat z bezpečí svých domovů. Co nám tato touha po strachu říká o lidské povaze? Přednáška srozumitelnou formou ukáže, že literatura nám může kromě uměleckého vyžití poskytnout také nástroj k pochopení lidí, a tím pádem taky sebe sama.

19:30    Historický pohled na použití a vývoj biologických zbraní

doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.

Biologické zbraně bývají označovány za jaderné zbraně chudých. Toto označení je skutečně trefné, protože výroba biologických zbraní je poměrně snadná a ve srovnání s ostatními typy zbraní i levná. Které organizmy lze použít jako biologické zbraně? Od kdy byly biologické zbraně používány a jak se vyvíjely v minulosti a dnes?

20:00    Bezpečnost pohledem metrologa, nikoli meteorologa

doc. Dr. Ing. Vladimír Pata

Úvahy a bilancování nad tím, co v laboratořích je, co tam bohužel nebo bohudík není, co by tam být mělo a mohlo, a co by tam naopak být nemělo a nemohlo. Jaký je pohled metrologa na laboratorní práci aneb bezpečnost nade vše.

20:30    Jsou potraviny bezpečné?

doc. Ing. František Buňka, Ph.D.

Každý den se setkáváme se zprávami o nebezpečných, nezdravých či „šizených“ potravinách. Jak na tom tedy vlastně jsme – jsou naše potraviny bezpečné? A co to vlastně je „bezpečná potravina“? Existuje vůbec? Co pro bezpečnost potravin děláme? Jaká jsou „typická nebezpečí, která ohrožují bezpečnost potravin a jaká opatření je třeba zavést, abychom se nemuseli bát o své zdraví?

 

 

Tags: ,

Comments are closed.