Mimořádně již první úterý v měsíci, 3. listopadu 2009, proběhne Science Café Extra, jehož tématem bude výzkum tzv. jedlých vakcín. Diskuse se oná v rámci Týdne vědy a techniky, jehož je Science Café partnerem. Hosty večera budou vědci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR:
- Mgr. Tomáš Moravec, Ph.D.
- RNDr. Noemi Čeřovská CSc.
- Dr.rer.nat. Ing. Helena Plchová
Science Café se uskuteční 3. listopadu od 19 hodin v kavárně Potrvá (Srbská 2, Praha 6).
Na otázku, co si máme pod pojmem jedlé vakcíny představit, odpovídá v rozhovoru pro říjnové vydání časopisu VTM Science jeden z hostů – Tomáš Moravec:
Sousloví „jedlé vakcíny“ je jen zjednodušením. Dá se říci, že se snažíme „přinutit“ rostliny k tomu, aby produkovaly látky, které se dají využít jako vakcíny. Těmi látkami jsou farmaceutické proteiny – bílkoviny, jež rostliny normálně neprodukují, ale které lze použít pro výrobu léčiv. Zaměřujeme na podskupinu proteinů, které by se daly použít jako vakcíny i bez dalšího složitého čištění rostliny – zkrátka by se část rostliny či nějaký extrakt snědl místo klasického očkování.