Science Café > HUB Science Café > Prosincové HUB Science Café ukáže syntetické polymery z různých pohledů

Prosincové HUB Science Café ukáže syntetické polymery z různých pohledů

Syntetické polymery se začaly používat na začátku 20. století – nejdříve jako první obalové materiály a lepidla, později podpořily technickou převahu spojenců ve 2. světové válce  využitím syntetického kaučuku. V průběhu druhé poloviny minulého století pak razantně a neodmyslitelně vstoupily do každodenního života. Jejich využití dnes můžeme vidět na každém kroku, od obalů přes vybavení domácností a konstrukční materiály až po zdravotnictví. V posledních třiceti letech polymery dosáhly další významné mety: vstoupily do lidského těla v podobě částí kloubních náhrad, intraokulárních čoček, nití, které se v zašité ráně po čase samy rozpadnou, a také jako součásti lékových forem. Na jakou cestu se syntetické polymery vydaly na začátku 21. století, když překročily další významnou hranici živé hmoty – buněčnou membránu?


Naši hosté, Michal BabičTomáš Etrych, z Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd ČR vám poví například:

  • co vůbec polymery jsou, jak vznikají, jaké druhy existují, jaký je rozdíl mezi lineárním polymerem a polymerní sítí a proč mají polymery tak unikátní vlastnosti
  • jak funguje polymerní nosič a jak jej lze využí při léčbě závažných onemocnění
  • co to jsou polymerní koloidy, jak vznikají a kde se používají, jak lze pomocí úpravy povrchů nanočástic výrazně pomoci řešit problémy tkáňového inženýrství a buněčných terapií

A v případě dostatku času a vašeho zájmu si budete moci také sami vyzkoušet výrobu nějakého polymeru (nylonové vlákno, nanočástice, hydrogel…) 😉


Těšíme se na vás 6. prosince 201119.30 v coworkingovém centru HUB Prague (Drtinova 10, Praha 5 – pět minut pěšky od stanice metra Anděl). Vstupné 50 Kč. Účast můžete potvrdit na Facebooku.


Svou účast můžete potvrdit na Facebooku (potvrzení vaší účasti je důležité pro plánování akce, ale neznamená rezervaci místa a doporučujeme proto dorazit na místo konání alespoň

30 minut před začátkem).

Fandíte Science Café?

 

Jsme na sociálních sítích