Science Café > Praha > 13. ledna v Praze: Regulace funkce bílkovin aneb co dělá buňku buňkou

13. ledna v Praze: Regulace funkce bílkovin aneb co dělá buňku buňkou

V programu lednového Science Café v Praze nastává oproti plánu změna: místo paní profesorky Roithové, která je na vědecké cestě v zahraničí, vystoupí další skvělý vědec – prof. RNDr. Tomáš Obšil, Ph.D., proděkan Přírodovědecké fakulty UK v Praze, který působí na katedře fyzikální a makromolekulární chemie.
Přírodovědné zaměření večera nicméně zůstává, prof. Obšil představí bude mluvit o bílkovinách a o způsobech, jakými jsou regulovány jejich funkce v buňkách. Představí také příklady z výzkumu, na kterém pracuje.

Kdy a kde: úterý 13. ledna od 19 hodin v kavárně Potrvá (Srbská 2, Praha 6). Vstupné dobrovolné. Připojte se k události na Facebooku a pozvěte kamarády. Těšíme se na vás!

 

Anotace:

Bílkoviny (proteiny) představují klíčovou složku všech živých organismů. 

Jedná se o biopolymery, jejichž funkce jsou v buňce regulovány řadou rozličných mechanismů, např. ovlivněním jejich produkce a tím i množství, vazbou nízkomolekulárních látek na jejich povrch, chemickou modifikací jedné či více aminokyselin, nebo prostřednictvím tzv. protein-proteinových interakcí, tedy kontaktem s molekulou či molekulami dalších proteinů. 

V první části přednášky budou představeny hlavní mechanismy regulace funkce bílkovin, v druhé části pak bude hlavní pozornost věnována proteinům s nevšedním názvem „14-3-3“. Jedná se o bílkoviny, které se vyskytují ve všech eukaryotických buňkách a jejich hlavní funkcí je regulovat aktivitu mnoha jiných bílkovin. 

 

Fandíte Science Café?

 

Jsme na sociálních sítích