Science Café > Plzeň > SC Plzeň 20/03: Buněčná kultura – to není jen jogurt, ale i mocný nástroj základního výzkumu

SC Plzeň 20/03: Buněčná kultura – to není jen jogurt, ale i mocný nástroj základního výzkumu

Základní výzkum využívající tzv. buněčné kultury má své počátky v prvních dekádách 20. století. Do běžné praxe se kultivování buněk in vitro (tj. v laboratorních podmínkách, doslova “ve skle”) dostalo v 50. letech 20. století.

Buněčné kultury se používají ve virologii (ať už k diagnostice nebo k výrobě vakcín proti virům), v biotechnologiích (při výrobě enzymů, hormonů a dalších látek), ale také k testování léčiv a jejich toxicity či teratogenity. Svou významnou roli hrají mají i ve výzkumu rakoviny.

Výzkumníci jsou díky této metodě schopni modelovat složité vnitřní prostředí orgánů pro účely výzkumu. Jak přesně se jim daří napodobit např. komunikační kanály mezi jednotlivými buňkami, které řídí fungování celého orgánu nebo dokonce organismu? Na co všechno nám mohou odpovědět in vitro testy s buněčnými kulturami a co to vlastně in vitro test je?

Zajímavý svět buněčných kultur představí návštěvníkům plzeňského Science Café Lucie Vištejnová z Biomedicínského centra Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni.

Termín: 20.3. 2019 (středa), 18:00 h

Místo: DEPO2015, Presslova 14/14, Plzeň

Přednášející: Lucie Vištejnová

Vstup zdarma

Facebooková stránka akce

Veronika Kašpárková

Fandíte Science Café?

 

Jsme na sociálních sítích