MENU
SC_TZ

PRO MÉDIA: Science Café popularizuje vědu již v 18 městech...

vražda

SC Hradec Králové 23/05: Vražda v moderní kultuře

28. 2. 2017 Ostatní

SC Nové Strašecí 28/02: Člověk a civilizace, produkce potravin a trvalá udržitelnost

Takzvaná „zemědělská revoluce“ přinesla zásadní změny do lidské společnosti a kultury.  Historické i současné kolapsy civilizací opakovaně souvisí s produkcí potravin a surovin. Vždy ve vazbě na prostředí. Jsou to industriální aplikace v zemědělství, co umožňuje sytit rostoucí populaci.  I přes nerovnoměrné rozložení.

Jak se lidstvo vyrovná s rostoucí nestabilitou ekosystémů? A jak se stávajícími přirozenými limity?

Současnost nám nabízí mnoho alternativních přístupů a cest. Některé jsou pokračováním a povýšením technokratických přístupů, jiné se vyznačují snahou o návrat k historickým formám získávání potravin a surovin. Některé znamenají zřeknutí se části spotřeby. Ve zdánlivém protikladu proti sobě stojí precizní počítačové zemědělské systémy korporací, vysoce sofistikované urbánní systémy produkce spolu s vertikálním zemědělstvím a polydomy na jedné straně a ekologické zemědělství rozdílných forem včetně permakultury a potravinových komunit na straně druhé.

Kterým směrem „je lepší“ se vydat? Které hodnoty jsou „důležitější“? Jaké výhodny a jaká rizika jednotlivé možnosti skrývají?

O tom všem si budeme povídat s Perlou Kuchtovou v Kavárně Kaffka (Palackého 43) v úterý 28. února od 19 hodin.

Comments are closed.